A leesés elleni védelem három alapelve

Az ipari alpinistáknak rengeteg feltételnek kell megfelelniük ahhoz, hogy elvégezhessék munkájukat, hogy minden szabályosan működjön, így minden ellenőrzésen átmenjenek. Van azonban három elv, amiket a magasban végzett munka esetén mindenképpen figyelembe kell venni. Ebből mi egyet kapásból száműzünk is.

Az elkerülés elve és a megelőzés

Az elkerülés az ipari alpinistákra természetesem nem vonatkozik, de mivel hozzátartozik a három alapelvhez, ezért nem tekinthetünk el tőle. Az elv szerint minden olyan megoldásra gondolni kell, amivel elkerülhető, hogy a magasban kelljen munkát végezni. Mivel az Omega Alpin csapata esküszik az ipari alpintechnikára, magunk ellen beszélnénk, ha azt mondanánk, kerüljük el a magaslatot. Annyiban azonban mégis igaza van az elvnek, hogy képzettség nélkül senkinek sem ajánljuk a magaslatban való munkavégzést. Mi hosszú évek tapasztalatával győzzük le a magasság okozta kihívásokat, de munkánk veszélyes. Ezért csak a legnagyobb körültekintéssel végezzük munkánkat. A második elv a megelőzésé. Úgy szól, hogy ha nem lehet elkerülni a feladatot a magasban, akkor az összes lehetséges megelőző munkára szükség van, hogy megelőzzük a balesetet, azaz a leesést. Az ipari alpinisták közeli barátai a leesés elleni termékek. Ezek legfőbb célja, hogy megelőzzük a magasból történő leesést, vagy elszigeteljék a dolgozót a veszélyes területekről.

A derékövtől a csillapításig

Az egyik ilyen termék a munkahelyzetet beállító deréköv, ami egy korlátozó megoldást jelent. Leginkább tetőkön használják, de a járműveken történő munkavégzés során is hasznos. A testhevederek szintén nagyszerű szolgálatot tesznek, de hangsúlyozzuk, ezt is csak szakember használhatja. Leginkább a tetőn, a magasban végzett ipari feladatok során jön jól. A zuhanásgátló rendszerek közvetlenül járulnak hozzá a leesés megakadályozásához. Biztonságosan csatlakoznak különböző rögzítési pontokhoz, mindezt kisebb energiaátadással. Úgy működik, hogy a zuhanás után dolgozót megfogja és megtartja a mentésig. Ezzel közvetlenül függ össze, hogy minden magasban történő munkánál mentési tervet kell készíteni. A harmadik elv a csillapítás: ezt olyan körülmények között kell alkalmazni, amikor fokozottan fennál a leesés veszélye. Ilyenkor hálót, vagy más leesést csillapító berendezést kell használni. Mindezt természetesen olyan munkahelyzet mellett, amit alaposan és minden részletre vonatkozóan kidolgoztak korábban.

Jól látható tehát, hogy a leesés elleni védelem három alapelve nem hasraütés-szerűen született, hanem alapos tapasztalat és megfontolás eredménye. Az Omega Alpin ipari alpinistái mindegyiket kívülről fújják, álmukból felkeltve is elmondják.

ÉRDEKLŐDIK
MUNKÁINK IRÁNT?