Minden, amit tudni akartál a kőzetgyapotról

Cégünk egyik specialitás a szigetelés, ha tanácsot is kérnek tőlünk ezzel kapcsolatban, a kőzetgyapot mindig szóba kerül. De mire is jó ez az anyag, mitől lett népszerű 19. század végén? Tudtad, hogy a természetben is előfordul? Minden kiderül blogbejegyzésünkből.

A kőzetgyapot története

Cégünk egyik fontos szolgáltatása a szigetelés: mi minden körülmények között megoldjuk az ezzel kapcsolatos munkát, legyen bármilyen magasan egy ablak, legyen bármilyen nehezen megközelíthető egy épületrész. A homlokzati hőszigetelésnél mi leginkább a kőzetgyapotot javasoljuk ügyfeleinknek. A legfőbb alapanyaga ásványi anyag: bazalt, valamint mészkő, ezeket nagy hőmérsékleten olvasztják meg, majd belőlük vékony szálakat fújnak. A szálak nagyon lazán kapcsolódnak egymáshoz. Az ásványgyapot egyébként vulkanikus úton is létrejön, régóta ismert anyagról van szó, állítólag már évezredekkel ezelőtt is használták, leginkább kunyhók szigetelésére. Ipari technikával az 1840-es években kezdték gyártani, de leálltak vele, mert tartottak az egészségkárosító hatásától. Az 1870-es években azonban újra elkezdtek foglalkozni vele, ekkor még salakgyapotot készítettek. Az első, mai, jellegzetes zöldes kőzetgyapot a 19. század végén került forgalomba. Nagy tételben az 1930-as években kezdték gyártani az Egyesült Államokban. Ma göngyöleg és tábla formában is kapható, nem tartozik az olcsó szigetelőanyagok közé, egészségkárosító hatása pedig nincsen.

Mi mindenre jó a kőzetgyapot?

A kőzetgyapot egy speciális, hőhatás következtében megkeményedő, üledékes, valamint vulkanikus kőzetekből létrehozott hőszigetelő. Óriási előnye, hogy nem deformálódik, nem zsugorodik - azaz a hőmozgással nem romlik a fűtőértéke. Ugyanis egyáltalán nem mozog. Amíg az épület áll, addig a kőzetgyapot szigetel, ugyanis szigetelő tulajdonságaiból mit sem veszít az idő múlásával. Semmilyen karbantartást, javítást nem igényelnek, ráadásul kiváló hangszigetelők is. Egy jó hangszigetelő a hangot hővé alakítja át, ami aztán eltűnik. Fontos, hogy önmagában nem elég hangszigetelésre, valamilyen más anyag, is kell például a rések kitöméséhez. Mindezek mellett a kőzetgyapot nem gyúlékony, olvadáspontja meghaladja az 1000 fokot. Kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik, átereszti a párát, nem akadályozza annak útját, ezért a penészedés esélye gyakorlatilag nullára csökkenthető. Környezetre és egészségre káros hatása nincs.

További információkért és kőzetgyapottal való szigetelésért keresd fel munkatársainkat, akik készséggel állnak rendelkezésedre a témában.

ÉRDEKLŐDIK
MUNKÁINK IRÁNT?