A homlokzat jó barátja, a kőzetgyapot

Meleg otthon a hideg évszakokban, hűvös klíma nyáron, alacsony gáz-és villanyszámlákkal. A kőzetgyapot kiváló szigetelő, de emellett számos más előnyös tulajdonsággal is rendelkezik. Ezeket mutatjuk be rövid bejegyzésükben.

Kőzetgyapot hőszigetelés

Az épületek szigetelése ma már egyik legfontosabb ipari eljárás az építkezés vagy felújítás során. A jó szigetelés nagyban hozzájárul a takarékosságához, elkerülhető felesleges és pazarló hőveszteség. Gyakran kérdezik tőlünk, hogy melyik a legjobb anyag? Mi ebben nem foglalnánk határozottan állást, amit állítunk, hogy a kőzetgyapot szigetelés kiváló megoldást, amit mi ragasztással és dübelezési eljárással rögzítünk. A kőzetgyapot ragasztás kicsivel bonyolultabb, mint a másik népszerű anyag, a polisztirol lapos hőszigetelő rendszer rögzítése. A tábláknak ugyanis nagyobb a tömege, így gyakorlatilag azonnal dübelezni kell azokat. Ez az anyag természetes kőből, mészkőből és bazaltból áll össze. A táblák zöldes-sárga színűek, környezetkímélőek, a vele érintkező anyagokat nem károsítják.

Ezt nem tudta a kőzetgyapotról

A táblás kőzetgyapot tökéletesen alkalmas homlokzatok páraáteresztő hőszigetelésére. Természetes anyagról van szó, mivel szálas a szerkezete, ezért remek hangszigetelő képességgel is bír, ráadásul átereszti a párát a lakáson belül. Nem utolsó szempont, hogy kiváló tűzvédő: egyszerűen megakadályozza a lángok terjedését. Mindemellett víztaszító, a rágcsálók pedig kifejezetten utálják, és messze elkerülik. Kevésbé ismert szempont, de érdemes beszélni róla: a jó szigetelés telepítés nem csak a számláinkat csökkenti és az egészségünket óvja jobban, hanem az épület és a gépészet állagának megóvásában is fontos szerepe van. A kőzetgyapot telepítés után ezentúl nyugodt lehet: a szigetelés problémája megoldódott. Az alpintechnikával rögzített szigeteléssel pedig jócskán spórolhat a kivitelezési költségeken.

ÉRDEKLŐDIK
MUNKÁINK IRÁNT?