CD, színes szalag, gyógynövényes gél, műanyaghéja. Az emberi fantázia határtalan, ha tökéletesen haszontalan galambriasztó eszközöket próbál alkalmazni. Valódi megoldást csak az igazi galambriasztó szerkezetek nyújtanak, amiket az ipari alpinisták gyorsan, hatékonyan szerelnek fel az épületekre, szobrokra, vagy éppen hidakra.

Ezért utáljuk a galambokat

A galambok a leginkább gyűlölt élőlények közé tartoznak, leginkább azok körében, akik panellakásban, társasházban élnek, és találkoztak már a szárnyas megszállókkal. Nem csak egészségtelen ürüléket, de parazitákat, tetveket, bolhákat is szállítanak a teraszra, erkélyre, loggiára. Az ürüléknek magas a savtartalma, amik korrodálják a felületet, ahova piszkítanak az állatok. Asztmás, allergiás rohamot okozhat az arra hajlamosoknál. A madarak ráadásul borzasztóan idegesítő hangokat adnak ki magukból, leginkább ha nagy számban jönnek össze. Megszállják a városokat, telecsináljak a hidakat, szobrokat. Elriasztások nem könnyű feladat, szakembert igényel, de sokan mégis házi praktikákkal próbálkoznak. Melyek ezek közül a legrosszabbak? Talán a legkevésbé ismert módszer a megmagyarázhatatlan galambriasztó gél, krém használata. Egy ilyen tubus akár 10 ezer forintba is kerülhet, általában gyógynövényből készül. Elvileg kellemetlen szagot áraszt, ami távol tartja a galambokat. Felejtsd el! A madarak gyakorlatilag nevetve lépnek át a rajta, ülnek rá, vagy piszkítják össze.

CD-k, szalagok, műanyagmadarak

Sokan próbálkoznak azzal, hogy régi CD-lemezeket lógatnak ki az erkélyükre, valahogy összefűzik azokat, hogy forogjanak, így visszaverődjön róluk a fény. Van, aki színes szalagokat tesz ki, hogy inába szálljon a madarak bátorsága. Ez a módszer maximum egyetlen alkalommal lehet hatásos. Sajnos a galambok meglepően okosak, gyorsan megtanulják, hogy ezektől nem kell félni. A jellemzőbb azonban az, hogy egyszer sem segítenek ezek a barkácsmegoldások. Kedvencünk a neten is rendelhető műanyagból készült ragadozó madár, amit a teraszra, erkélyre helyeznek. A gond ugyanaz, mint az előző megoldások esetében: a galambok szinte azonnal felmérik a helyzetet, legjobb esetben hamar megszokják, és mondjuk két nap után vissza is térnek. Sokszor még rá is pottyantanak a játékmadár fejére. Amellett, hogy hatástalanok, az áruk akár a 20 ezer forintot is megközelítheti. Semmiképp sem ajánljuk.

Hatékony lehet például az elektromos riasztórendszer, ez azonban nem túl állatbarát. Szerintünk éppen ezért a galambtüske jól kifizetődő, alpintechnikával gyorsan kivitelezhető megoldás. Az új szerkezet beszerelése, a régi cseréje, felújítása sem jelenthet gondot az erre specializálódott szakembereknek.

ÉRDEKLŐDIK
MUNKÁINK IRÁNT?