Erkély, terasz, loggia? Tegyük végre rendbe!

Nem határozza meg a terület méretét, nem jelöl színvonalbeli különbséget. Akkor mégis mi a különbsége az erkély, a terasz és a loggia között? Annyit elárulunk, abban biztosan hasonlítanak, hogy ipari alpinista csapatunk mindegyiket gyorsan és hatékonyan teszi rendbe. Ugye tudod, hogy a loggia nem egyenlő a franciaerkéllyel?

Miért nem egységes?

Akik néztek már ingatlanhirdetést, pontosan tudják, olyan szavakkal lehet találkozni, amiről fogalmuk sincs mit is jelentenek, vagy legalábbis nehéz őket beazonosítani. Gyakran a hirdetők sincsenek tisztában vele, hogy terasz, erkély vagy éppen loggia tartozik a házhoz, lakáshoz. Ipari alpinista csapatunkhoz is gyakran érkezik olyan kérés, hogy tegyük rendbe az erkélyt, de helyszínen azt látjuk, a tulajdonosnak terasza van. Nekünk lényegében mindegy, mivel minden típusú problémára felkészültünk, de például egy ingatlan eladásánál kulcsfontosságú, hogy tisztában legyünk a fogalmakkal. Az erkély az épület homlokzati síkjából nyúlik ki, a tér kialakítása lehet konzolos és függesztett, de pontszerűen alátámasztott is. Oldalirányban félig nyitva van Ha nem zárószintről van szók, akkor felette is van egy erkély, vagy más, ami határolja. Fontos tudni, hogy a hasznos alapterületbe hivatalosan nem számít bele.

Terasz és loggia

A legfontosabb, amit tudnod kell a teraszról, az, hogy nem erkély. Általában nem túl nagy alapterületű, szintén kinyúlik az épületből, de nincs fölötte másik terasz. Három oldala nyitott. A terasz legtöbbször szintén egy épületrészhez csatlakozik. Járhatóság és szilárd burkolat jellemzi ezt a tartózkodó teret. Nem az épület homlokzati síkján belül van, illetve se nem függesztett, se nem konzolos és még csak nem is pontszerűen támasztják alá. A loggiát sem a terasszal sem az erkéllyel nem tudod összekeverni. Az épületi homlokzati síkján belül kapott helyet. Egy oldalról, az utca irányába nyitott, fölötte pedig födémek találhatók. Beleszámít a lakás hasznos alapterületébe. Legtöbbször falból készül a könyöklője is. A '80-as években rengeteg loggia épült Magyarországon. Francia a hangzása, de ettől te ne keverd össze a franciaerkéllyel. Utóbbi lényegében egy olyan ajtó, ami a szobából nem vezet sehova, maximum egy nagyon keskeny szegélyre lépsz rá. Viszont kiállhatsz elszívni egy cigarettát, optimálissá teszi a szellőztetést és könnyebben beszűrődik rajta a napsütés.

Problémás az ereszcsatorna, az ereszalj? Nehezen hozzáférhető az erkély? A loggia állaga kezd romlani? Az ipari alpinistáknak nem jelent gondot egyik helyrehozatala sem!

ÉRDEKLŐDIK
MUNKÁINK IRÁNT?