Nem állítjuk, hogy veszélytelen, de nem is annyira rizikós a kötélen függni, mint azt sokan gondolják. Ipari alpinistának lenni óriási kaland és nagy kihívás, de csak ha megfontoltan viselkedünk a levegőben.

Erőnlét, koncentráció, tudatosság

Az ipari alpinisták munkája számos veszélyt rejt magában, sokak szerint az életveszélyes. Nemrég olvastunk egy cikket, amiben a második legveszélyesebb szakmában minősítették. Valóban nem teljesen zökkenőmentes, de azért ez erős túlzás. Nézzük, hogyan is lehet elkerülni a nagyobb bajt? Ha az ember odafigyel és megfelelően felkészült fizikailag, valamint mentálisan is, akkor nem érheti bajt. Erőnlét, koncentráció és tudatosság: ha ez a három dolog megfelelő hangsúlyt kap, akkor a baleset szinte teljesen kizárható. Az emberi gonoszság azonban még ilyenkor is túlszárnyalhatja a felkészültséget. Néhány évvel ezelőtt bejárta a hír a teljes magyar sajtót, amikor egy társasház lakója elvágta egy ipari alpinista kötelét, mert megunta, hogy az az ablaka előtt dolgozik. A kolléga hat emeletet zuhant, egy tető állította meg. Csodával határos módon túlélte a balesetet, de súlyos sérüléseket szenvedett.

Technikai segítség

Hiába a megfelelő lelki és testi felkészültség, ha nincs meg a biztonságos technikai háttér, akkor az alpinista könnyen veszélybe kerülhet. Fontos a jó karabiner: a nagy teherbírású kötélre rögzített alkatrésszel akár 2 ezer 2500 kilogramm is emelhető. Minden mászástechnikai eszköz, acélból, titánból vagy alumíniumból kell, hogy készüljön, így azokkal nem történhet baj. Természetesen egyetlen karcolás is több, mint amennyi balesetnek kellene történnie ebben a szakmában, de Magyarországon évente "csak" egy-két halálos kimenetelű tragédia esik meg. Viszont a teljesen más munkakörnyezet miatt, ha valaki balesetet szenved, az legtöbbször súlyos sérülésekkel kerül kórházba. Viszont a balesetek száma összességében nem sok. Jól látszik, hogy ellentmondásos szakma a miénk, éppen ezért fontos a 100 százalékos koncentráció. Nem mindegy az sem, hány éves koráig vállalja a szakmai kihívásait. Vannak 50 év felettiek a pályán, de az nagyon ritka, 45-50 éves kornál tovább nem nagyon húzható. Fontos a kipihent állapot: ha kialvatlanul, betegen, másnaposan mászik valaki a magasba, az könnyen végződhet tragédiával. Az alkoholos, gyógyszeres állapotról ne is beszéljünk.

Ha ilyen veszélyes, mégis mi a vonzó ebben a szakmában? Az, hogy izgalmas, az embere megismerheti a saját határait. Az extrém környezet pedig jó sok adrenalint termel, ami hosszú távon pozitívan hat az egészségre.

ÉRDEKLŐDIK
MUNKÁINK IRÁNT?