Impregnálás: az előre gondolt védelem

Míg korábban kevesen használták a technikát, ma már elengedhetetlen, hogy védjük az épületeket nedvesedéstől, azaz impregnáljunk. Ha a magas épületeknél mindezt alpintechnikával intézzük, sokkal könnyebb dolgunk lehet.

Mi is az az impregnálás?

Azok számára, akik előre gondolkodnak az építkezés során, az impregnálás egy jól ismert munkafolyamat. Néhány évvel ezlőtt sokan úgy gondolkodtak róla, hogy valamiféle luxus, amire kár pénzt pazarolni. Pedig egyáltalán nem erről van szó, ma már minden kivitelező számára egyértelmű, hogy nélkülözhetetlen momentum.

Milyen típusú hibák küszöbölhetők ki az impregnálás segítségével?

  • a fal nedvesedése, szennyezett lefolyások
  • sóvirágzás
  • repedezés
  • a mohák megjelenése
  • a kötőanyag bomlása, mállása
  • fagykárok kialakulása
  • hőszigetelési gondok
  • az acél korrodálása a vasbetonban

Ha Ön ezek közül bármelyik problémával találkozott már, akkor bizonyára tisztában van vele, hogy mennyire költséges a rendbe rakásuk. Mindezek pedig azért alakulhatnak ki, mert az adott épületnek nem megfelelő a vízlepergető hatása. Ez pedig az egyre csapadékosabb időjárási körülmények között mindig nagyobb hibának látszik. Az építőanyagok többsége természetes módon azonban inkább elnyeli nedvességet, nem pedig lepergeti. Az impregnálás ezt akadályozza meg, ebben ez az eljárás a tökéletes segítség.

Impregnálás alpintechnikával

Az alpintechnikával végzett impregnálás jóval olcsóbb és gyorsabb eljárás, mintha a már kész épület köré állványokat emelnek, és onnan próbálják elérni a problémás felületeket. Kötélen lógva szakembereink pillanatok alatt megközelítik a falat és hamar felviszik a védőréteget. A jól kezelt felület nem szívja magába a nedvességet, így a falat teljesen megmentjük a korábban felsorolt problémáktól. A nem kezelt felületek nagy gondja az is, hogy megül rajtuk a por, és a nedvességen keresztül beszívódik, ez is roncsolja az adott épület állagát. Az impregnált felületen is megülhet a por, de beszívódni már nem tud. Az impregnált részeket jóval könnyebb tisztán tartani, a pórusos felületek így biztonságban vannak. Az impregnálás egyébként nem csak kültéren megvalósítható. Beltéren inkább a tisztíthatóság egyszerűsítése, oszlopok, szobrok szennyeződéstől való megvédésére használják.

ÉRDEKLŐDIK
MUNKÁINK IRÁNT?